Reklama

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Brukselka jest zdrowa i smaczna – wystarczy ją tylko odpowiednio przygotować. Z naszymi przepisami wam się uda!

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg brukselki
  • filet z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki curry
  • olej
  • serek topiony
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze plastry, podsmaż na patelni i włóż do naczynia żaroodpornego.

2. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Brukselkę umyj i ugotuj al dente. Gdy wystygnie, wyłóż ją na ziemniaki. Na wierzchu ułóż mięso. 

3. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zrumień. Powoli wlej bulion, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć serek topiony pokrojony w kostkę, mieszaj, żeby się rozpuścił. Wlej śmietanę, a na koniec wsyp curry. Całość zagotuj. 

Reklama

4. Gorący sos wylej na zapiekankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy