Zapiekanka z mięsem i kapustą
Składniki
na 4-5 porcji
- 300 g kurek
- 2 cebule
- 50 g boczku wędzonego
- 500 g schabu (w plastrach)
- 1 kg młodej kapusty
- 30 g masła + 2 łyżki
- 20 g mąki
- 100 ml bulionu
- 250 ml mleka
- 100 g startego sera żółtego
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Schab oprósz solą i pieprzem. Kapustę posiekaj, sparz wrzącą wodą. Kurki oczyść. Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Smaż ok. 5 min. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Wrzuć kurki, smaż ok. 5 min. Przełóż do naczynia.
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wyłóż mięso, obsmaż na rumiano. W rondelku roztop 30 g masła. Mieszając wsyp mąkę, smaż ok. 2 min. Następnie wlej mleko oraz bulion. Gotuj, aż całość zgęstnieje. Dodaj starty ser, wymieszaj. Dopraw.
2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Wyłóż kapustę, plastry schabu oraz kurki. Zalej sosem. Piecz 40-50 minut w temp. 180°C.
Zobacz również: