Reklama

Zapiekanka z pieczarkami

Ta zapiekanka jest zdrowa i, co najważniejsze, zasmakuje każdemu!

Składniki na 4 porcje

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 120 g pieczarek
  • cebula
  • pomidor
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, cukier i pieprz
  • ocet balsamiczny
  • olej

1. Obraną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody z solą i cukrem, gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy.

2. Pieczarki przekrawamy na pół i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy octem balsamicznym. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półplastry.

3. Bułkę tartą delikatnie podprażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy 2-3 łyżki oleju, mieszamy i zestawiamy z ognia.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spód kładziemy fasolkę, następnie pieczarki, czosnek, cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy.

Reklama

Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy 15-20 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy