Zapiekanka z pieczarkami i czosnkiem
To niedrogie mięso sprawdza się w różnych potrawach. Jest pyszne w formie pieczeni, pulpetów z dodatkiem ziół, a także jako zapiekanka lub farsz do ciasta. Dobre na szybki i smaczny obiad.
Składniki
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 5 ząbków czosnku
- 5 pieczarek
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- 2 łyżki oleju
- 150 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmaż na oleju przez 15 minut, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, dodaj pomidory z puszki, wymieszaj.
2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na przemian pokrojone ziemniaki i mięsny sos. Posyp danie tartym serem mozzarellą. Piecz w 190 stopniach C przez około 20 minut.
Zobacz także: