Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
Prosta i pożywna.
Składniki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- Po dwa małe bataty i ziemniaki, obrane pokrojone w kostkę
- Jedna cebula, pokrojona w kostkę
- Dwie laski białej kiełbasy
- Po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej
- Sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
- Kiełki do dekoracji
Obierz kiełbasę ze skórki i rozdrobnij. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj bataty i ziemniaki. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Smaż na złoty kolor, następnie przykryj i smaż aż będą miękkie w środku. Wymieszaj ziemniaki i bataty z kiełbasą. Rozdziel na dwie małe patelnie z żaroodpornymi rączkami. Zrób zagłębienia i wbij po dwa jajka do każdej porcji. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, aż jajka się zetną. Oprósz świeżym pieprzem i posyp kiełkami.