Ziemniaki i batat dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kminku. Przestudzone obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki, a batat w grube słupki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Umyty por kroimy w grube krążki pod kątem, obraną cebulę w półplastry, a wędzony boczek w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ziemniaki i batat. Doprawiamy pieprzem, solą, łyżką ziół prowansalskich, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skrapiamy olejem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki i aromaty się przeniknęły.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i przekładamy przygotowaną mieszankę. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i pieczemy 30-35 minut w 180ºC. Gdyby ser za bardzo się przypiekał, przykryjmy naczynie folią aluminiową. Zapiekankę podajemy na ciepło z surówkami.