Reklama

Zapiekanka ziemniaczana

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki składniki dla 4 osób:

  • pieprz
  • sól
  • 2-3 sztuki kolorowa papryka
  • 8 sztuk pieczarki
  • natka pietruszki
  • 15 dag boczek
  • 8 sztuk ziemniaki
  • 3-4 łyżki olej
  • 2 sztuki cebula
  • 15 dag kiełbasa
  • 20 dag żółty ser

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, posolić, przesmażyć. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w słupki. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę.

Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nich usmażone pieczarki, potem plastry kiełbasy i boczku oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką pietruszki i z pokrojonymi w słupki paprykami. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180°C bez przykrycia.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy