Zapiekanka ziemniaczana z cebulą
To niezawodne danie, które wszystkim posmakuje.

Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 10 dag boczku
- dwie cebule
- szklanka śmietany 18%
- jajko
- mleko
- 10 dag żółtego sera
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn do posypania
Ziemniaki obierz i pokrój na talarki. Wrzuć na gorącą wodę i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia.Boczek lub szynkę podsmaż na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą. Wyłóż na ziemniaki.W miseczce roztrzep jajko, dodaj do niego śmietanę i kilka łyżek mleka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej równomiernie na ziemniaki. Całość posyp tartym żółtym serem. Piecz w temperaturze 180°C, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 40 minut), a ser się rozpuści. Danie podawaj posypane posiekanym rozmarynem. Zobacz także: