Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą

To niezawodne danie, które wszystkim posmakuje.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • dwie cebule
  • szklanka śmietany 18%
  • jajko
  • mleko
  • 10 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn do posypania

Ziemniaki obierz i pokrój na talarki. Wrzuć na gorącą wodę i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Boczek lub szynkę podsmaż na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą. Wyłóż na ziemniaki.

W miseczce roztrzep jajko, dodaj do niego śmietanę i kilka łyżek mleka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej równomiernie na ziemniaki. Całość posyp tartym żółtym serem. 

Piecz w temperaturze 180°C, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 40 minut), a ser się rozpuści. Danie podawaj posypane posiekanym rozmarynem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje