Reklama

Zapiekany bakłażan i cukinia

Składniki

  • 2 małe cukinie zielone lub 1 zielona i 1 żółta
  • 2 małe bakłażany
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa czosnkowa
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, bazylii i oregano

Przygotowanie:

Rozgrzej w garnku dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej przez minutę obrany i posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, wsyp słodką paprykę, oregano, bazylię oraz szczyptę soli. Duś około 10 minut. Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania.

Obierz cebulę, a resztę warzyw dokładnie umyj. Pokrój je w cienkie plastry. Bakłażana posól i odstaw na około kwadrans, aby puścił sok, a następnie opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Dzięki temu nie będzie miał goryczki. Na sosie ułóż ciasno, naprzemiennie, plasterki warzyw, tak, żeby na siebie zachodziły. Skrop je oliwą, posól i oprósz odrobiną pieprzu.

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przykryj naczynie folią aluminiową. Piecz potrawę około 45 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmij folię, aby warzywa się przypiekły.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy