Przygotowanie:
Obrane szalotki i marchewki kroimy w kostkę. Grillowane papryki odcedzamy z zalewy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry, a wędzoną paprykę w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i 5 minut podsmażamy szalotkę z marchewką. Dodajemy mięso, paprykę wędzoną, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy kilka minut.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Przekładamy mięso, wyrównujemy. Do śmietanki dodajemy przecier pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu, miksujemy. Na mięso wysypujemy makaron, aby całkowicie je przykrył i całość polewamy śmietanowym sosem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i pieczemy ok. 15 minut w 200ºC.
Zapiekankę odstawiamy na 5 minut, żeby lekko przestygła. Dzielimy na porcje i podajemy z zieloną sałatą z winegretem lub sezonowymi surówkami.
Zobacz także: