Zaskocz pomysłem: Wyjątkowy dżem
Wyjątkowy dżem owocowy z pastą waniliową i cytryną.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka z szerokim, grubym dnem włóż obrane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki. Owoce zasyp cukrem i smaż, na małym ogniu, przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły (najlepiej drewnianą łyżką). Dodaj oczyszczone maliny i smaż jeszcze około 15 minut. Całość odstaw do wystudzenia i wstaw na noc do lodówki.
2. Następnego dnia dżem zagotuj. Wlej sok z cytryny i dodaj pastę z wanilii. Całość smaż 40 minut, do uzyskania gęstej konsystencji.
3. Połowę zawartości odłóż do drugiego garnka, a resztę przetrzyj przez sitko. Mus wlej z powrotem do dżemu, wymieszaj i chwilę podgotuj.
4. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Zobacz także: