Zbożowe batoniki
Jeśli na diecie nie potrafisz odmówić sobie słodkości- wielozbożowe, domowe batony są świetnym rozwiązaniem.
Sposób przygotowania:
1. Pastę orzechową dokładnie wymieszaj z mlekiem i miękkim masłem, aż pozbędziesz się grudek.
2. Wiórki kokosowe i płatki owsiane upraż oddzielnie na suchej patelni. Połącz ze sobą i dodaj do masy orzechowej. Następnie wsyp drobno pokrojone daktyle. Wszystkie składniki przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
3. Podłużną formę (13x41 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ją masą orzechową. Dociśnij dobrze łyżką i wyrównaj wierzch.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 20 minut.
5. Wystudzone ciasto pokrój na 10 batoników (jeżeli ciasto dobrze nie wystygnie, będzie kruszyło się przy krojeniu).
Zobacz także: