Reklama

Zbożowe batony z czekoladą

Zdrowe słodycze.


Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • pół szklanki drobno posiekanych migdałów
  • pół szklanki łuskanego słonecznika
  • 5 daktyli
  • 5 suszonych fig
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki ulubionego miodu, najlepiej płynnego albo syropu klonowego

 1. Wysyp na blachę płatki, migdały i słonecznik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i podpiecz te składniki przez 10 minut. Przełóż je do miski.

2. Posiekaj na małe kawałki czekoladę, a bardzo ostrym nożem pokrój bardzo drobno daktyle i figi.

3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

4. Rozpuść miód i dodaj do składników lub wlej syrop klonowy.

5. Dodaj olej kokosowy i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.

6. Ponownie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Z powstałej masy możesz od razu uformować 10 batonów, ale to jest dość trudne. Lepiej wylepić całą masą formę wyścieloną papierem do pieczenia.

Reklama

7. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Gdy masa będzie zimna, pokrój ją na prostokąty.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy