Zbożowe batony z czekoladą
Zdrowe słodycze.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- pół szklanki drobno posiekanych migdałów
- pół szklanki łuskanego słonecznika
- 5 daktyli
- 5 suszonych fig
- tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- pół szklanki ulubionego miodu, najlepiej płynnego albo syropu klonowego
1. Wysyp na blachę płatki, migdały i słonecznik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i podpiecz te składniki przez 10 minut. Przełóż je do miski.
2. Posiekaj na małe kawałki czekoladę, a bardzo ostrym nożem pokrój bardzo drobno daktyle i figi.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Rozpuść miód i dodaj do składników lub wlej syrop klonowy.
5. Dodaj olej kokosowy i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Ponownie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Z powstałej masy możesz od razu uformować 10 batonów, ale to jest dość trudne. Lepiej wylepić całą masą formę wyścieloną papierem do pieczenia.
7. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Gdy masa będzie zimna, pokrój ją na prostokąty.