1. Wysyp na blachę płatki, migdały i słonecznik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i podpiecz te składniki przez 10 minut. Przełóż je do miski.
2. Posiekaj na małe kawałki czekoladę, a bardzo ostrym nożem pokrój bardzo drobno daktyle i figi.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Rozpuść miód i dodaj do składników lub wlej syrop klonowy.
5. Dodaj olej kokosowy i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Ponownie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Z powstałej masy możesz od razu uformować 10 batonów, ale to jest dość trudne. Lepiej wylepić całą masą formę wyścieloną papierem do pieczenia.
7. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Gdy masa będzie zimna, pokrój ją na prostokąty.