Zdradzili sekret najlepszego masła. Robią furorę w sieci!
Kto odpowiednio energicznie wywijał siatką, niosąc śmietanę, wie, że zrobienie masła wcale nie jest taką trudną rzeczą. Jednak zrobienie najlepszego masła na świecie to już zupełnie inna historia.

Właściciele małej francuskiej manufaktury postawili na tradycyjne metody i odnieśli niebywały sukces. Filmiki pokazujące w jaki sposób produkuje się tam masło dosłownie podbiły sieć.
Właściciel Jean-Yves Bordier jest skromny. "Nie wynalazłem niczego nowego - mówi - używam starych metod, z szacunkiem do ziemi, zwierząt i tradycji".
Zaczyna się oczywiście od krów. Zakład korzysta jedynie z mleka od lokalnych krów wypasanych na trawie. O ile w produkcji przemysłowej kostka masła jest wyprodukowana w sześć godzin po wydojeniu krowy, mleko u Bordiera musi się odstać, by śmietanka mogła się zebrać i rozwinęła smak, a proces od wydojenia do powstania kostki zajmuje trzy dni.
Nie używa się tu wirówek działających z zawrotną prędkością. Wszystko robione jest ręcznie. Wyjątkową jakość masła zapewnia technika zwana malaxage. Specjalna drewniana maszyna ugniata masło powoli, by wycisnąć z tłuszczu ostatnie kropelki maślanki. Długość tego procesu uzależniona jest od pory roku. Następnie masło jest ręcznie ubijane za pomocą drewnianych łopatek i formowane w odpowiednie kształty.
Smak i kolor masła są ściśle uzależnione od pory roku, ponieważ latem krowy pasą się na łąkach, a zimą jedzą siano. Masło produkowane przez rodzinną firmę okazało się tak wyśmienite, że sprowadzają je najlepsze nowojorskie restauracje.
Zobacz także: