Zdrowe grillowanie

Daj upust zaostrzonemu świeżym powietrzem apetytowi. Rozkoszuj się aromatem pieczonego mięsa. Grilluj jednak z głową, pamiętając o zasadach, które sprawią, że potrawy będą zdrowe.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Podczas grillowania do potraw mogą przedostać się szkodliwe związki powstające w wyniku spalania, a wolne rodniki i nadtlenki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Jak zminimalizować ryzyko zatrucia oraz zredukować ilość szkodliwych substancji przenikających do potraw? Oto kilka wskazówek.

Zobacz również:

    Jeśli nie możesz obejść się bez rozpałki pamiętaj, że można ją zastosować jedynie na początku, kiedy na ruszcie nie znajduje się jedzenie.

    Ruszt na którym będziesz piec, dokładnie oczyść z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw.

    Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszt. Wytapiający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle jest bardzo szkodliwy.

    Ważne jest, aby nie piec mięsa i innych produktów zbyt długo. Powoduje to, że potrawy są suche, a co za tym idzie, ciężkostrawne.