Reklama

Zdrowe grillowanie

Daj upust zaostrzonemu świeżym powietrzem apetytowi. Rozkoszuj się aromatem pieczonego mięsa. Grilluj jednak z głową, pamiętając o zasadach, które sprawią, że potrawy będą zdrowe.

Podczas grillowania do potraw mogą przedostać się szkodliwe związki powstające w wyniku spalania, a wolne rodniki i nadtlenki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Jak zminimalizować ryzyko zatrucia oraz zredukować ilość szkodliwych substancji przenikających do potraw? Oto kilka wskazówek.

Jeśli nie możesz obejść się bez rozpałki pamiętaj, że można ją zastosować jedynie na początku, kiedy na ruszcie nie znajduje się jedzenie.

Ruszt na którym będziesz piec, dokładnie oczyść z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw.

Reklama

Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszt. Wytapiający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle jest bardzo szkodliwy.

Ważne jest, aby nie piec mięsa i innych produktów zbyt długo. Powoduje to, że potrawy są suche, a co za tym idzie, ciężkostrawne.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: grill | grillowanie | zatrucia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy