Reklama

Zdrowotna papryka na pobudzenie organizmu

Szukacie sposobów na problemy z trawieniem czy zatrzymywaniem wody w organizmie? Dietetyk Alicja Kalińska przygotowała propozycję smacznej i prostej w przygotowaniu zupy, która wyeliminuje wspomniane dolegliwości. Zawiera ona kawałki papryki wspomagającej nasz organizm.

Co jest specyficznego w papryce? Jest łagodnym diuretykiem, który jest wskazany dla zdrowia człowieka. Często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi. Sprawdza się przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu, zapobiega również przedwczesnemu zwapnieniu naczyń krwionośnych. Im ostrzejsza, tym więcej zawiera kapsaicyny, która poprawia krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym zawałom serca i udarowi mózgu. Ma również właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. 

 Jednak trzeba pamiętać, że spożywanie ostrej papryki jest przeciwwskazane w przypadku niektórych chorób przewodu pokarmowego, takich jak refluks czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Jako warzywo z rodziny psiankowatych powinna być wyeliminowana z diety osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy.

Reklama

 Czarnuszka, która jest przyprawą, zawiera żelazo, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Posiada wysoką zawartość antyoksydantów i warto ją stosować w okresie zimowym, ponieważ ma działanie rozgrzewające.

Zupa z duszonej na oliwie papryki i soku z pomarańczy

 Czas przygotowania: 35 minut

Poziom trudności: łatwe

Białko: 3,5g | Tłuszcze: 10,4g | Węglowodany: 20,6g | Kaloryczność: 171kcal

GDA*- Białko: 7% | Tłuszcze: 15% | Węglowodany: 8% | Kaloryczność: 9%

 

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 2

Składniki

  • - 2 duże czerwone papryki, oczyszczone z pestek, pokrojone,
  • - 2 łyżki oliwy,
  • - sok z 2 pomarańczy,
  • - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, startej z owocu,
  • - łyżeczka czarnuszki

Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Dodać startą skórkę pomarańczową. Następnie dodać sok z pomarańczy i wszystko zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Posypać czarnuszką.

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

** wartość odżywcza wykazana dla jednej porcji

 Przepis przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy