Zdrowotna papryka na pobudzenie organizmu
Szukacie sposobów na problemy z trawieniem czy zatrzymywaniem wody w organizmie? Dietetyk Alicja Kalińska przygotowała propozycję smacznej i prostej w przygotowaniu zupy, która wyeliminuje wspomniane dolegliwości. Zawiera ona kawałki papryki wspomagającej nasz organizm.
Co jest specyficznego w papryce? Jest łagodnym diuretykiem, który jest wskazany dla zdrowia człowieka. Często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi. Sprawdza się przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu, zapobiega również przedwczesnemu zwapnieniu naczyń krwionośnych. Im ostrzejsza, tym więcej zawiera kapsaicyny, która poprawia krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym zawałom serca i udarowi mózgu. Ma również właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jednak trzeba pamiętać, że spożywanie ostrej papryki jest przeciwwskazane w przypadku niektórych chorób przewodu pokarmowego, takich jak refluks czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Jako warzywo z rodziny psiankowatych powinna być wyeliminowana z diety osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy.
Czarnuszka, która jest przyprawą, zawiera żelazo, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Posiada wysoką zawartość antyoksydantów i warto ją stosować w okresie zimowym, ponieważ ma działanie rozgrzewające.
Czas przygotowania: 35 minut
Poziom trudności: łatwe
Białko: 3,5g | Tłuszcze: 10,4g | Węglowodany: 20,6g | Kaloryczność: 171kcal
GDA*- Białko: 7% | Tłuszcze: 15% | Węglowodany: 8% | Kaloryczność: 9%
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Dodać startą skórkę pomarańczową. Następnie dodać sok z pomarańczy i wszystko zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Posypać czarnuszką.
* % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.
** wartość odżywcza wykazana dla jednej porcji
Przepis przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.