Żeberka grillowane z kukurydzą i tymiankiem

Jeśli lubicie zjeść coś konkretnego, to polecamy żeberka. Doprawcie je ulubionymi przyprawami oraz dodajcie do nich warzywa lub owoce. Zaserwujcie je z ziemniaczkami albo kopytkami.

Aby żeberka wyszły naprawdę pyszne, warto je wcześniej zamarynować, np. w oleju, z dodatkiem octu winnego, musztardy i miodu. Wówczas zrobią się kruche i delikatne
Aby żeberka wyszły naprawdę pyszne, warto je wcześniej zamarynować, np. w oleju, z dodatkiem octu winnego, musztardy i miodu. Wówczas zrobią się kruche i delikatne123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

1. Żeberka umyj i pokrój w szerokie pasy. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj przez 20 minut. Osusz.

2. Wymieszaj musztardę, olej syrop klonowy, ocet winny i sos sojowy. Dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz posiekany czosnek - i wymieszaj.

3. Natrzyj marynatą mięso i pokrojoną kukurydzę.

4. Grilluj je z obu stron przez ok. 8-10 minut, do miękkości. Udekoruj tymiankiem.

Zobacz także:

Żeberka BBQ - klasyczny przepis na pieczone żeberkaInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas