Reklama

Żeberka w słodkiej glazurze

Kupując żeberka, wybieraj takie z małą ilością tłuszczu, ale mięsiste. Schabowe są smaczniejsze od boczkowych.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • po 1 łyżeczce papryki i ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. 2 Ketchup wymieszać z koncentratem, sokiem, oliwą. Wymieszać. Dosypać paprykę, zioła prowansalskie i pół łyżeczki cukru, doprawić solą i pieprzem. 3Powstałą marynatą natrzeć żeberka. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Następnie piec 1 godz. i 30 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy