Żeberka w słodkiej glazurze
Kupując żeberka, wybieraj takie z małą ilością tłuszczu, ale mięsiste. Schabowe są smaczniejsze od boczkowych.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- po 1 łyżeczce papryki i ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. 2 Ketchup wymieszać z koncentratem, sokiem, oliwą. Wymieszać. Dosypać paprykę, zioła prowansalskie i pół łyżeczki cukru, doprawić solą i pieprzem. 3Powstałą marynatą natrzeć żeberka. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Następnie piec 1 godz. i 30 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: