Żeberka z fasolą i papryką
Miękkie, soczyste żeberka w aromatycznym w sosie – taki obiad nie ma konkurencji!
Składniki
- 60 dag żeberek wieprzowych
- 4 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 15 dag ziaren kukurydzy
- 2 cebule
- 1 marchew
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- sól
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić na porcje. Do rondla wlać 2,5 l wody, włożyć żeberka, seler naciowy, czosnek, dodać liście laurowe i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny.
2. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na duże kawałki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Fasolę odcedzić, kukurydzę opłukać.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i marchew, smażyć 7 minut.
4. Gdy żeberka zmiękną, wyjąć seler. Do mięsa dodać wszystkie warzywa i przecier, gotować 30 minut. Udekorować natką.
Zobacz także: