Żeberka z gruszkami, grzybami mun i sezamem

Jeśli lubicie zjeść coś konkretnego, to polecamy żeberka. Doprawcie je ulubionymi przyprawami oraz dodajcie do nich warzywa lub owoce. Zaserwujcie je z ziemniaczkami albo kopytkami.

Aby żeberka wyszły naprawdę pyszne, warto je wcześniej zamarynować, np. w oleju, z dodatkiem octu winnego, musztardy i miodu. Wówczas zrobią się kruche i delikatne
Aby żeberka wyszły naprawdę pyszne, warto je wcześniej zamarynować, np. w oleju, z dodatkiem octu winnego, musztardy i miodu. Wówczas zrobią się kruche i delikatne123RF/PICSEL

Składniki

  • 700 g żeberek ugotowanych (np. wywaru)
  • 3 marchewki
  • 2 gruszki
  • garść namoczonych grzybów mun
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 2 łyżki białego sezamu
  • sól
  • pieprz
  • mała szczypta wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • natka

Sposób przygotowania:

1. Obierz marchewki i pokrój je na kawałki. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez ok. 10 minut. Dodaj grzyby mun i smaż jeszcze chwilkę.

2. Gruszki obierz, przekrój i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na cząstki i dodaj do marchwi. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Podsmażaj jeszcze przez około 5 minut. Przełóż do miseczki.

3. Na tej samej patelni krótko podsmaż żeberka. Dodaj marchew, grzyby i gruszki.

4. Posyp potrawę uprażonym sezamem i natką.

Zobacz także:

Żeberka BBQ - klasyczny przepis na pieczone żeberkaInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas