Reklama

Zielona panna cotta

Zaskocz swoich gości niezwykle efektownym deserem podanym w pucharku lub w słoiczku.

Składniki

  • 1 szklanka mleka 2 proc.
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina ciepłej wody
  • owoce lub listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Do rondelka wsyp cukier puder i sproszkowaną herbatę matcha. Dokładnie wymieszaj. Zalej zimnym mlekiem i mieszaj, aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Wlej śmietanę. Zagotuj. Zdejmij z ognia. 

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Połącz ją z herbacianą masą. Rozlej do pucharków. Kiedy masa wystygnie, pucharki włóż do lodówki i trzymaj przynajmniej dwie godziny, aby deser stężał. Przed podaniem udekoruj panna cottę owocami albo listkiem mięty. Uwaga! Owoce (np. borówki albo mrożone maliny) możesz też dodać do niezastygniętej masy - przed włożeniem do lodówki.  

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy