Zielona panna cotta
Zaskocz swoich gości niezwykle efektownym deserem podanym w pucharku lub w słoiczku.

Składniki
- 1 szklanka mleka 2 proc.
- 1 szklanka śmietanki 30 lub 36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina ciepłej wody
- owoce lub listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wsyp cukier puder i sproszkowaną herbatę matcha. Dokładnie wymieszaj. Zalej zimnym mlekiem i mieszaj, aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Wlej śmietanę. Zagotuj. Zdejmij z ognia.
2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Połącz ją z herbacianą masą. Rozlej do pucharków. Kiedy masa wystygnie, pucharki włóż do lodówki i trzymaj przynajmniej dwie godziny, aby deser stężał. Przed podaniem udekoruj panna cottę owocami albo listkiem mięty. Uwaga! Owoce (np. borówki albo mrożone maliny) możesz też dodać do niezastygniętej masy - przed włożeniem do lodówki.
Zobacz także: