Zielone pierożki
Jeśli lubisz nietypowe kolory na swoim stole, to ten przepis na pewno ci się spodoba!

Składniki
Ciasto
- 2 czubate szklanki mąki
- jajko
- żółtko
- po 2 łyżki posiekanych świeżych listków pietruszki i bazylii
- 2/3 szklanki soku wyciśniętego ze szpinaku
- szczypta soli
- 10 dag sera pleśniowego do dekoracji
Farsz
- 30 dag twarogu
- 3 łyżki startego parmezanu
- cebula
- 2 płaty suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 10 listków bazylii
- 1 i 1/2 łyżki sklarowanego masła
- pieprz
- sól
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Zeszklij na rozgrzanym maśle i bardzo starannie wymieszaj z odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami. Następnie połącz z roztartym twarogiem, parmezanem oraz drobno posiekanymi liśćmi bazylii.
Pastę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.
Przygotuj zielone ciasto. Jajko i żółtko wbij do miski, dokładnie zmiksuj z odrobiną soli, listkami pietruszki i bazylii.
Następnie, cały czas mieszając, małymi porcjami wsypuj przesianą mąką i dolewaj ciepły sok ze szpinaku.
Zagnieć sprężyste gładkie ciasto, zawiń je w folię i odłóż na bok.
Na bardzo cienko rozwałkowanym prostokątnym płacie ciasta układaj (w odstępach 2-3 cm) małe kuleczki farszu. Przykryj je drugim płatem ciasta i radełkiem wykrój małe okrągłe pierożki.
Brzegi możesz jeszcze docisnąć widelcem, by dobrze się zlepiły.
Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną. Przed podaniem posyp pokruszonym serem pleśniowym.