Zielone pierożki
Jeśli lubisz nietypowe kolory na swoim stole, to ten przepis na pewno ci się spodoba!
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Zeszklij na rozgrzanym maśle i bardzo starannie wymieszaj z odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami. Następnie połącz z roztartym twarogiem, parmezanem oraz drobno posiekanymi liśćmi bazylii.
Pastę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.
Przygotuj zielone ciasto. Jajko i żółtko wbij do miski, dokładnie zmiksuj z odrobiną soli, listkami pietruszki i bazylii.
Następnie, cały czas mieszając, małymi porcjami wsypuj przesianą mąką i dolewaj ciepły sok ze szpinaku.
Zagnieć sprężyste gładkie ciasto, zawiń je w folię i odłóż na bok.
Na bardzo cienko rozwałkowanym prostokątnym płacie ciasta układaj (w odstępach 2-3 cm) małe kuleczki farszu. Przykryj je drugim płatem ciasta i radełkiem wykrój małe okrągłe pierożki.
Brzegi możesz jeszcze docisnąć widelcem, by dobrze się zlepiły.
Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną. Przed podaniem posyp pokruszonym serem pleśniowym.