Reklama

Zielone pierożki

Jeśli lubisz nietypowe kolory na swoim stole, to ten przepis na pewno ci się spodoba!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4

Składniki Ciasto

  • 2 czubate szklanki mąki
  • jajko
  • żółtko
  • po 2 łyżki posiekanych świeżych listków pietruszki i bazylii
  • 2/3 szklanki soku wyciśniętego ze szpinaku
  • szczypta soli
  • 10 dag sera pleśniowego do dekoracji

Składniki Farsz

  • 30 dag twarogu
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • cebula
  • 2 płaty suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 listków bazylii
  • 1 i 1/2 łyżki sklarowanego masła
  • pieprz
  • sól

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Zeszklij na rozgrzanym maśle i bardzo starannie wymieszaj z odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami. Następnie połącz z roztartym twarogiem, parmezanem oraz drobno posiekanymi liśćmi bazylii.

Pastę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.

Przygotuj zielone ciasto. Jajko i żółtko wbij do miski, dokładnie zmiksuj z odrobiną soli, listkami pietruszki i bazylii.

Następnie, cały czas mieszając, małymi porcjami wsypuj przesianą mąką i dolewaj ciepły sok ze szpinaku.

Reklama

Zagnieć sprężyste gładkie ciasto, zawiń je w folię i odłóż na bok.

Na bardzo cienko rozwałkowanym prostokątnym płacie ciasta układaj (w odstępach 2-3 cm) małe kuleczki farszu. Przykryj je drugim płatem ciasta i radełkiem wykrój małe okrągłe pierożki.

Brzegi możesz jeszcze docisnąć widelcem, by dobrze się zlepiły.

Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną. Przed podaniem posyp pokruszonym serem pleśniowym.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy