Zielone risotto z bąbelkami
Konkretne, ciepłe i pyszne danie na sylwestrowy wieczór? Polecamy risotto!

Składniki
- 300 g ryżu do risotto
- 200 ml Gancia Prosecco
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 dymka
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 50 g świeżo startego parmezanu
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 3 łyżki masła
- płatki parmezanu i świeże zioła (rozmaryn, lawenda lub szałwia) do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i podsmażaj przez minutę. Wlej 100 ml wrzącej wody. Kiedy woda prawie wyparuje, wsyp surowy ryż i wymieszaj z cebulą. Podprażaj przez 2 minuty. Mrożony groszek wsyp do gorącego bulionu.
2. Do ryżu na patelni wlej połowę Gancia Prosecco. Duś ok. 2 minuty. Kiedy ryż wchłonie alkohol, wlej bulion z groszkiem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś ok. 15 minut, aż ryż wciągnie płyn. Czasem zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej resztę Gancia Prosecco. Wymieszaj. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz starty parmezan. Wymieszaj, gotuj 2 minuty.
3. Risotto wyłóż na talerze. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.
Zobacz także: