Zielono mi...
Sezonowe liście szpinaku, buraków i młodej kapusty prezentują się może skromnie, ale to witaminy i podstawa pysznego dania. Dodaj do nich to, co lubisz i jedz – lekko i zdrowo.
1. Umyj pomarańczę, przekrój ją na pół i wyciśnij sok.
2. Przygotuj sos, mieszając sok z pomarańczy z jogurtem, miodem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Umyj i osusz mięso. Pokrój je na paski o szerokości 2 centymetrów. Posól i popieprz.
4. Rozgrzej na patelni olej i połóż na niej mięso. Smaż po około 2 minuty z każdej strony.
5. Umyj i delikatnie osusz liście przeznaczone na sałatę. Porwij je na mniejsze kawałki.
6. Zagotuj wodę i włóż do wrzątku jaja. Gotuj je 5 minut, aby białko było ścięte, a żółtko nieco płynne.
7. Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej orzeszki, aż zrobią się złocistobrązowe.
8. Wymieszaj w misce liście i polej je sosem. Dokładnie wymieszaj.
9. Ułóż na sałacie mięso i przekrojone na pół jaja, posyp orzeszkami. Smacznego!
1. Umyj kapustę i pokrój na dwucentymetrowe paski.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
3. Rozpuść w garnku masło, dodaj kminek i białe wino, gotuj 3 min.
4. W drugim naczyniu zagotuj bulion warzywny i włóż do niego gorczycę, pokrojone ziemniaki oraz kapustę.
5. Dodaj tymianek, miód, musztardę, bułkę tartą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
6. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.
7. Umyj schab i osusz go papierowym ręcznikiem. Ułóż mięso na warzywach. Przykryj pokrywą lub folią aluminiową, żeby podczas pieczenia potrawa nie wyschła.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw naczynie na ok. półtorej godziny.
9. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Pokrój je w grube plastry. Do śmietany dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj z kapustą. Posyp posiekaną natką.