Reklama

Zielono mi...

Sezonowe liście szpinaku, buraków i młodej kapusty prezentują się może skromnie, ale to witaminy i podstawa pysznego dania. Dodaj do nich to, co lubisz i jedz – lekko i zdrowo.

Sałata z indykiem i jajkami


Składniki

  • 1 duża pomarańcza
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki ziarnistej musztardy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 400 g piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g różnych liści (np. buraków, mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku)
  • 6 jajek
  • 40 g orzeszków piniowych

1. Umyj pomarańczę, przekrój ją na pół i wyciśnij sok.

2. Przygotuj sos, mieszając sok z pomarańczy z jogurtem, miodem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Umyj i osusz mięso. Pokrój je na paski o szerokości 2 centymetrów. Posól i popieprz.

4. Rozgrzej na patelni olej i połóż na niej mięso. Smaż po około 2 minuty z każdej strony.

5. Umyj i delikatnie osusz liście przeznaczone na sałatę. Porwij je na mniejsze kawałki.

6. Zagotuj wodę i włóż do wrzątku jaja. Gotuj je 5 minut, aby białko było ścięte, a żółtko nieco płynne.

Reklama

7. Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej orzeszki, aż zrobią się złocistobrązowe.

8. Wymieszaj w misce liście i polej je sosem. Dokładnie wymieszaj.

9. Ułóż na sałacie mięso i przekrojone na pół jaja, posyp orzeszkami. Smacznego!

Schab na młodej kapuście


Składniki

  • 1 kg kapusty
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki kminku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 500 g ziemniaków
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki listków tymianku
  • 100 g ziaren gorczycy
  • łyżka musztardy
  • 60 g bułki tartej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 800 g schabu bez kości
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa

1. Umyj kapustę i pokrój na dwucentymetrowe paski.

2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

3. Rozpuść w garnku masło, dodaj kminek i białe wino, gotuj 3 min.

4. W drugim naczyniu zagotuj bulion warzywny i włóż do niego gorczycę, pokrojone ziemniaki oraz kapustę.

5. Dodaj tymianek, miód, musztardę, bułkę tartą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

6. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.

7. Umyj schab i osusz go papierowym ręcznikiem. Ułóż mięso na warzywach. Przykryj pokrywą lub folią aluminiową, żeby podczas pieczenia potrawa nie wyschła.

8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw naczynie na ok. półtorej godziny.

9. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Pokrój je w grube plastry. Do śmietany dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj z kapustą. Posyp posiekaną natką.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy