Zielony torcik matcha
Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która wygląda jak puder. Można ją parzyć albo dodawać do zabarwienia koktajli, lodów i wypieków.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy maślanej, na przemian z mlekiem. Wsyp sproszkowaną herbatę matcha i wymieszaj. Białka ubij, dodaj do masy i wymieszaj łyżką.
2. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 50 minut. Wystudź. Przed podaniem posyp ciasto sproszkowaną matchą.
Zobacz także: