Ziemniaczana z curry
Czas przygotowania 45 minut.
Składniki
na zupę:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 średnie marchewki,
- 2 średnie pietruszki,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1 litr drobiowego bulionu,
- 1 duży ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki curry
na grzanki:
- jasna bułka lub jasny pszenny chleb,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, mieszamy z solą czosnkową, wrzucamy grzanki. Ustawicznie mieszając drewnianą łopatką, obsmażamy grzanki na złoty kolor.
Obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka lub w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i czosnek szklimy na dwóch łyżkach masła stopionego w garnku o grubym dnie, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Chwilę smażymy, wlewamy gorący bulion, dodajemy curry i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z czosnkowymi grzankami.
Zobacz także: