Ziemniaczane frykasy
Pieczone lub gotowane mają niewiele kalorii. Najbardziej wartościowe są gotowane w mundurkach. A najlepsze? Zdecyduj sama.
Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 3 łyżki oleju, po 15 dag szynki oraz wędzonego boczku, 6 łyżek mleka, 3 kwaszone ogórki, 4 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 1/2 pęczka szczypiorku oraz natki pietruszki.
Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie obierz ze skórki i pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski i smaż z dodatkiem odrobiny oleju do zrumienienia.
Cebule obierz, posiekaj, dorzuć do boczku na patelni. Następnie do smażącej się cebuli z boczkiem włóż plastry ziemniaków, smaż je z każdej strony na złoty kolor. Szynkę pokrój w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzep z mlekiem, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na patelnię dodaj posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórka. Masą jajeczną zalej wszystko na patelni. Smaż (ale już nie mieszaj), aż jajka się zetną. Posyp siekaną natką pietruszki i od razu podawaj.
Składniki na 5 porcji: 70 dag dużych ziemniaków, 20 dag mrożonych prawdziwków, 1 łyżka masła, sól, pieprz, kilka gałązek świeżego majeranku, olej. Na sos: 15 dag tłustego twarogu. 1 łyżka musztardy francuskiej. 3/4 szklanki śmietanki 30 proc., sól, pieprz.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod strumieniem bieżącej wody. Gotuj je w mundurkach w osolonym wrzątku, po czym odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je ze skórki. Prawdziwki po rozmrożeniu osusz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło i olej, pokrojone grzyby przesmaż na tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia dopraw je solą oraz pieprzem. Grzyby przełóż z patelni do rondelka i odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Z patelni zlej nadmiar tłuszczu i wlej śmietankę wymieszaną z musztardą, lekko podgrzej, dodaj rozdrobniony twaróg i wymieszaj. Powstały sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw.
Ziemniaki przekrój na pół i wydrąż w każdym środek tak, aby powstała ziemniaczana łódeczka o dość grubych ściankach. Ułóż je na blasze posmarowanej olejem i krótko zapiekaj (aż zyskają złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° C.
Ciepłe prawdziwki ułóż na talerzach, a na nich - zapieczone ziemniaki. Do gorących łódek nalewaj po porcji sosu, udekoruj świeżym majerankiem i od razu podawaj.
Składniki na 4 porcje: 60 dag ugotowanych w całości i ostudzonych ziemniaków, 3 niewielkie różnokolorowe papryki, duży por, 15 dag suchej kiełbasy, olej do smażenia, 3 łyżki ajwaru (przecieru z papryki i bakłażana), sól, pieprz Ewntualnie: 10 dag boczku, ząbek czosnku, mała cebula, kilka gałązek świeżego majeranku albo pół łyżeczki suszonego.
Ziemniaki obierz ze skórki, jeśli gotowane były w mundurkach. Następnie pokrój je w dość w grube plastry i odłóż.
Kolorowe papryki poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz, aby pozbyć się małych pestek, a następnie osusz. Kolorową paprykę pokrój w paseczki i również odłóż.
Z pora usuń zwiędłe wierzchnie liście, opłucz i pokrój w skośne talarki, podobnie kiełbasę.
Na patelni rozgrzej olej i przysmaż plasterki ziemniaków. Od czasu do czasu przesuń ziemniaki delikatnie drewnianą łopatką, aby nie przywarły, a gdy się przysmażą, przewróć je na drugą stronę. Wtedy dodaj na patelnię plasterki kiełbasy, boczku, pora i paprykę. Jeśli lubisz czosnek i cebulę, dodaj je teraz. Czosnek wcześniej przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój drobno. Smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec smażenia dodaj Ajwar wymieszany z 3 łyżkami wody. Lekko przemieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem i od razu podawaj.
Składniki na 6 porcji: 6 dużych ziemniaków tej samej wielkości, 12 plastrów wędzonego boczku, 3-4 suszone pomidory, opakowanie sera feta, po kilka gałązek natki pietruszki, majeranku, tymianku, szczypta czarnuszki, pieprz czarny mielony, ząbek czosnku. Ponadto: folia aluminiowa.
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką. Zalej wrzątkiem, osól i gotuj w mundurkach około 20 minut. Następnie je wyjmij. Przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Następnie każdego ziemniaka owiń boczkiem i zawiń w folię aluminiową. Zrób to tak, aby po upieczeniu bez trudu odwinąć je z folii do połowy. Zawinięte ziemniaki układaj na blasze.
Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C, piecz je około 60 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Suszone pomidory osącz z zalewy. Świeże zioła opłucz, osusz i posiekaj. Ser feta wyjmij, jeśli jest w zalewie, osącz go na sicie. Następnie pokrusz fetę w dłoniach lub pokrój w niewielką kostkę, przełóż do miseczki i wymieszaj z siekanymi ziołami. Dodaj teraz czarnuszkę, pokrojone w drobniutką kosteczkę suszone pomidory, ząbek roztartego czosnku oraz czarny pieprz. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Gotowe ziemniaki wyjmij i odwiń do połowy z folii. Każdy natnij na krzyż, napełnij farszem i natychmiast podawaj.