Ziemniaczane purée
Powinno być idealnie kremowe i łagodne w smaku. Zobacz, jak je zrobić.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Gotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
Ugotowane ziemniaki ugnieć w garnku za pomocą specjalnego tłuczka do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodaj roztopione masło (wystarczą 4 łyżki na 1 kg ziemniaków) i szklankę dość tłustej śmietanki. Pod koniec ugniatania przypraw purée solą, szczyptą mielonego pieprzu i gałką muszkatołową.
Możesz też podsmażyć drobno pokrojony boczek z cebulką i na koniec wymieszać go z masą ziemniaczaną. Wzbogaci smak purée.
Gotowe purée podawaj na gorąco, posypane zieleniną np. poszatkowana pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem.
Purée to wyśmienity dodatek do pieczonego mięsa, kotletów albo jajka sadzonego i szpinaku. Pyszne będzie też solo z... kefirem.
Zobacz także: