Ziemniaczane z łososiem i serkiem
Prezentujemy szybki przepis na pyszny obiad.
1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Ogórek kroimy w plastry. Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Wyciskamy sok z cytryny.
2. Twarożek mieszamy z 2 łyżkami mleka i połową soku z cytryny, aby miał konsystencję gęstego sosu. Doprawiamy pieprzem i solą.
3. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy ziemniaki, przesianą mąkę i mieszamy, aż powstanie w miarę gładkie ciasto. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
4. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron nieduże racuchy na jasnozłoty kolor. Każdy osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Placuszki układamy na talerzach po 3 lub 4 na porcję, w zależności od tego, ile ich wyjdzie. Każdy smarujemy twarożkiem, na którym układamy plasterki ogórka i kawałki wędzonego łososia.
Czas przygotowania 45 minut.