Reklama

Ziemniaki faszerowane salami

O tej porze roku wykorzystajmy zdrowe i niedrogie ziemniaki, marchew i inne warzywa. Mają dużo witamin i błonnika. Gdy dodasz do nich jajka lub mięso, przygotujesz pyszne posiłki.

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 200 g salami w plasterkach
  • 150 g żółtego sera w plastrach
  • sól
  • olej
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Podobnej wielkości ziemniaki porządnie wyszoruj i osusz (nie obieraj). Natnij je ostrym nożem co pół centymetra. 

2. Posmaruj ziemniaki olejem i posól. Ułóż w brytfance i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz przez 50 minut. 

3. Wyjmij ziemniaki. W nacięcia włóż kawałeczki żółtego sera i salami. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 5-7 minut, aż ser się roztopi. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Dobrym dodatkiem jest sos majonezowy.  

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy