Ziemniaki gratin z tymiankiem
Proste składniki doskonały efekt.

Składniki
- Ziemniaki / 1 kg
- Czosnek / 1 ząbek
- Masło / 50 g
- Kwaśna śmietana / 250 ml
- Mleko / 150 ml
- Gałka muszkatołowa / 3 szczypty
- Tymianek / 2 łyżki
- Parmezan / 100 g
- Ser żółty lub pleśniowy / wg uznania
- Bułka tarta / wg uznania
Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki grubości 3 mm. Wymieszaj w rondlu mleko ze śmietaną, dodaj rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzej, ale nie zagotuj. Zetrzyj parmezan, ser pokrój w plastry. Ułóż warstwę ziemniaków, polej śmietaną, dodaj ser i posyp solą, tymiankiem i parmezanem. Układaj kolejne warstwy. Piecz 45 minut w 200 st. C.