Ziemniaki w kremowym sosie
Zapiekane jarzyny powinny przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom! Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane w pysznym, kremowym sosie.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać (można dla efektu nadać im kształt prostopadłościanów, ścinając zaokrąglenia), opłukać, ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, wystudzić. Pokroić w cienkie plastry.
2. Śmietanę ubić z rozkłóconym jajkiem, dodać ser tarty, doprawić solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową i papryką.
3. Naczynie żaroodporne o wysokich brzegach wysmarować masłem. Na dnie wylać odrobinę sosu śmietanowego, ułożyć na sztorc jedną warstwę ziemniaków, zalać połową sosu, następnie ułożyć plastry sera, na nich kolejną warstwę ziemniaków na sztorc. Zalać sosem.
4. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 25 min, zwiększyć temp. do 200°C, odkryć i piec do zrumienienia. Wyjąć, zostawić na 20 min, by sos się związał.
Zobacz także: