Ziemniaki w kremowym sosie

Zapiekane jarzyny powinny przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom! Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane w pysznym, kremowym sosie.

Sycąca, pożywna i wyjątkowo smaczna zapiekanka ziemniaczana
Sycąca, pożywna i wyjątkowo smaczna zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 dużych ziemniaków
  • 15 dag startego żółtego sera + 4 plastry
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz biały, słodka papryka, rozmaryn, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać (można dla efektu nadać im kształt prostopadłościanów, ścinając zaokrąglenia), opłukać, ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, wystudzić. Pokroić w cienkie plastry.

2. Śmietanę ubić z rozkłóconym jajkiem, dodać ser tarty, doprawić solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową i papryką.

3. Naczynie żaroodporne o wysokich brzegach wysmarować masłem. Na dnie wylać odrobinę sosu śmietanowego, ułożyć na sztorc jedną warstwę ziemniaków, zalać połową sosu, następnie ułożyć plastry sera, na nich kolejną warstwę ziemniaków na sztorc. Zalać sosem.

4. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 25 min, zwiększyć temp. do 200°C, odkryć i piec do zrumienienia. Wyjąć, zostawić na 20 min, by sos się związał.

Zobacz także:

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i rukoląStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?