Reklama

Ziemniaki z kiszoną kapustą

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól,
  • 200 g kiełbasy o ostrym smaku np. paprykowej lub paprykowego salami,
  • pieprz czarny mielony,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Zobacz także:

Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy (ze skórką) w talarki. Z kiszonej kapusty odciskamy sok, kapustę kroimy.

Obraną cebulę siekamy na talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę na jasny kolor. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, całość smażymy do zrumienienia.

Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy.

Reklama

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy