Reklama

Ziemniaki z liśćmi limonki kaffir

Niby zwykły ziemniak, a jednak!

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków (odmiana „wilgotna”)
  • łyżeczka kolorowej komosy ryżowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście limonki kaffir
  • 1 łyżeczka chunky chat masala
  • ½ łyżeczki sabji masala
  • pęczek świeżej kolendry, smakuje też bosko połączona z miętą
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z limonki
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie:

Ziemniaki myję dokładnie i kroję na 4 części. W woku rozgrzewam 1½ łyżki masła klarowanego, wrzucam ziemniaki, dodaję przyprawy i podsmażam przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaję liście limonki, podlewam połową przygotowanej wody i gotuję pod przykryciem. Po 10 minutach zdejmuję pokrywkę, mieszam i czekam, aż woda się zredukuje, sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie i sprężyste. Jeśli nie, wlewam pozostałą wodę, teraz już wszystko powinno być idealne.

Szatkuję świeżą kolendrę, najlepiej pół na pół z miętą. Na małej patelni rozgrzewam pozostałe masło, wsypuję kolorową komosę ryżową, wciskam trochę soku z limonki i podprażam, aż nasiona staną się przyjemnie chrupiące. Ziemniaki przekładam do miski, posypuję poszatkowanymi ziołami i podprażoną komosą ryżową. Można zjeść jako samodzielne danie z roślinnym lassi z dodatkiem kuminu, pieprzu i soku z limonki.

Reklama

Osobiście uwielbiam to danie, zmieniam czasami skład, na przykład w sezonie dodaję świeżych pomidorów albo pokrojonej dyni. Zawsze smakuje i wygląda wyśmienicie, nie wspominając o tym, że to naprawdę propozycja szybka w przygotowaniu.

Przepis pochodzi z książki Mai Sobczak "Przepisy na szczęście".

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy