Ziemniaki zapiekane z chorizo
Aby pieczone w piekarniku ziemniaki nie pękały, należy je natrzeć skórką od słoniny albo oliwą. Dzięki temu poprawi się także ich smak.
Sposób przygotowania:
1. Rozmaryn płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Ziemniaki dokładnie szorujemy szczotką pod bieżącą wodą i kroimy w ćwiartki, a obraną cebulę i czosnek w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nim ziemniaki, cebulę, czosnek, kiełbaski chorizo, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, rozmarynem, skrapiamy oliwą i mieszamy ręką. Pieczemy około 45 minut w 225ºC.
2. Pomidorki cherry płuczemy, osuszamy, część obrywamy z gałązek i 15 minut przed końcem pieczenia układamy na wierzchu zapiekanki. Gdyby za bardzo się spiekała, przykrywamy naczynie folią aluminiową.
3. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, które dodajemy do śmietany. Doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy, by składniki się połączyły. Powstały sos podajemy do gotowej zapiekanki.
Zobacz także: