Ziemniaki zapiekane z chorizo
Aby pieczone w piekarniku ziemniaki nie pękały, należy je natrzeć skórką od słoniny albo oliwą. Dzięki temu poprawi się także ich smak.

Składniki
- 600 g równej wielkości ziemniaków
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- 8 niedużych kiełbasek chorizo
- 300 g pomidorków cherry na gałązkach
- 2 gałązki rozmarynu
- cytryna
- sól, pieprz
- szklanka gęstej śmietany
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:1. Rozmaryn płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Ziemniaki dokładnie szorujemy szczotką pod bieżącą wodą i kroimy w ćwiartki, a obraną cebulę i czosnek w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nim ziemniaki, cebulę, czosnek, kiełbaski chorizo, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, rozmarynem, skrapiamy oliwą i mieszamy ręką. Pieczemy około 45 minut w 225ºC. 2. Pomidorki cherry płuczemy, osuszamy, część obrywamy z gałązek i 15 minut przed końcem pieczenia układamy na wierzchu zapiekanki. Gdyby za bardzo się spiekała, przykrywamy naczynie folią aluminiową. 3. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, które dodajemy do śmietany. Doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy, by składniki się połączyły. Powstały sos podajemy do gotowej zapiekanki.Zobacz także: