Zimowe grzybobranie
Pieczarki to pyszny dodatek do zup i dań mięsnych. Dziś kilka klasycznych i mniej znanych przepisów na pieczarkowe dania.
Składniki na 6 porcji: pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1-2 kostki bulionu grzybowego, 40 dag wołowiny (np. szponder lub łopatka), 30 dag pieczarek, 10 dag
makaronu (kokardki, kolanka, świderki), 4 łyżki śmietany 18 proc., płaska łyżeczka mąki, 2 łyżki masła lub oleju, łyżeczka soku z cytryny, tymianek, listek laurowy, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, pieprz, ząbek czosnku, świeże, posiekane zioła (koperek, pietruszka) do dekoracji
Przygotowanie:
1. Umyte i pokrojone warzywa włóż razem z mięsem do garnka. Zalej wodą, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotuj najpierw na dużym ogniu, potem na małym, pod przykryciem, 45 minut. Dodaj 1-2 kostki bulionu grzybowego. Warzywa oraz mięso pokrój w słupki lub kostkę, włóż ponownie do zupy.
2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i od razu skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć plasterki pieczarek, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę razem. Następnie dodaj do zupy i zagotuj.
3. Śmietanę połącz z mąką, dodaj kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszaj. Następnie przelej śmietanę do zupy, wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
4. Na każdy talerz nałóż porcję ugotowanego makaronu, zalej gorącą zupą i posyp obficie posiekanymi świeżymi ziołami.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 365 kalorii
Składniki na 4 porcje: 60 dag dużych świeżych pieczarek, jajko, 6 łyżek bułki tartej, puszka pomidorów w zalewie (20 dag), cebula, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, łyżka suszonego tymianku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Pieczarki opłucz i od razu osusz. Jajko rozbij, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą wysyp na płaski talerz. Dwie łyżki oleju wlej na patelnię, rozgrzej go. Każdą pieczarkę obtocz najpierw w jajku, potem w bułce tartej, kładź na gorący olej i smaż z każdej strony na rumiano. Usmażone pieczarki układaj na papierowym ręczniku, by osączyć je z tłuszczu.
2. Pomidory z zalewą wlej do wysokiego naczynia, zmiksuj blenderem. Cebulę obierz, opłucz i przesmaż kilka minut na oleju. Dodaj do cebuli odrobinę cukru, by puściła sok. Gdy będzie miękka, połącz ją z sosem pomidorowym. Dodaj przyprawy: tymianek, oregano, słodką paprykę, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Sos gotuj na wolnym ogniu 15 min, od czasu do czasu mieszając.
3. Gdy sos będzie gotowy, delikatnie, by nie odkleiła się panierka od pieczarek, usmażone pieczarki włóż do sosu i polej je lekko po wierzchu. Podawaj od razu z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków, posypane jeszcze świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 415 kalorii
Składniki na 6 porcji: 1 1/2 kg fileta z piersi indyka, sól, pieprz, 3 łyżeczki soku z cytryny, szałwia suszona, pęczek natki pietruszki, mała cebula, 30 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki miodu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 5 dag owoców żurawiny, 3 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
1. W filecie z piersi indyka wytnij głęboką kieszeń. Od wewnątrz natrzyj ją solą, pieprzem i szałwią, skrop sokiem z cytryny. Odłóż do lodówki na godzinę lub nawet na całą noc.
2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, skrop łyżeczką soku z cytryny, wrzuć do smażącej się cebuli. Smaż, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw, by przestygły.
3. Posiekaj natkę pietruszki, ser pokrój w małą kostkę. Dodaj natkę i ser do pieczarek i cebuli. Wymieszaj je z bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Farszem nadziej kieszeń w mięsie i całą obwiąż nicią, formując pieczeń. Mięso posmaruj odrobiną oleju, włóż do żaroodpornego naczynia.
4. Piecz w temperaturze 200° C około 45 minut. Od czasu do czasu możesz mięso skropić wodą. 10 min przed końcem posmaruj pieczeń miodem wymieszanym z papryką, żurawinami, pozostałym sokiem z cytryny i olejem. Pieczeń podawaj na ciepło lub zimno.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 420 kalorii
Składniki na 4 porcje: 60 dag mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego) , jajko, 25 dag pieczarek, cebula, czerstwa bułka kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 3 łyżki startego żółtego sera, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., 4 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy lub oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Bułkę kajzerkę namoczoną w 1/2 szklanki mleka odciśnij, połącz z mielonym mięsem. Dodaj także starty żółty ser, wbij jajko. Dodaj przyprawy i wyrób składniki ręką na gładką masę. Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące. Pulpety obsmaż ze wszystkich stron na oleju. Będą delikatniejsze, jeśli przed smażeniem wrzucisz je na wrzątek i chwilę obgotujesz. Wtedy smaż je dopiero po wyjęciu z wody, osączeniu i zupełnym wystygnięciu.
2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. W rondelku rozgrzej pozostałą oliwę, zeszklij na niej cebulę, a następnie wrzuć pieczarki. Smaż chwilę razem. Zalej bulionem, przypraw do smaku i zagotuj.
3. Do rondelka z pieczarkami włóż usmażone pulpeciki. Duś na bardzo małym ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia do garnka dodaj śmietanę połączoną z mąką. Podgrzewaj i mieszaj, aż sos zgęstnieje (śmietanę i mąkę możesz też zastąpić serkiem topionym). Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 445 kalorii
Świat i Ludzie 10/2011