Złote gruszki z pieca
Gruszki będą smaczniejsze, jeśli przed wypełnieniem ich masą miodową podgotujesz je w wodzie z winem. Potem je wystudź i osącz.
Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Rodzynki i orzechy sparzyć, osączyć, zalać wódką i miodem. Masą wypełnić połówki owoców.
Mąkę przesiać, wymieszać z posiekaną margaryną, cukrem i żółtkami. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, pociąć na sześć kwadratów. Połówki gruszek złożyć ze sobą, owinąć ciastem - ogonek musi wystawać na zewnątrz.
Ponakłuwać, brzegi skleić. Blachę wysmarować masłem, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec 20 min. w temp. 180°C.