Zrazy słodko-kwaśne z wędzonką i jabłkowym musem
Zrazy mogą być podawane z ziemniakami i sałatką.
Składniki
- 4 plastry wołowiny
- 4 łyżki musu jabłkowego
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
1 godz. 20 min
4
Sposób przygotowania:
1. Mieloną paprykę wymieszaj z rozmarynem. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dobrze rozbij tłuczkiem. Oprósz mąką oraz wymieszanymi przyprawami. Na każdym kawałku ułóż po plasterku boczku. Posmaruj musem jabłkowym. Zroluj i obwiąż nicią. Na patelni rozgrzej olej. Włóż roladki i obsmaż je ze wszystkich stron.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody. Wrzuć cebulę i czosnek. Włóż zrazy. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 60 minut. Danie serwuj z ryżem i bukietem warzyw.
Zobacz także: