Zrazy z nadzieniem orzechowo-szpinakowym
Wołowina w smacznej i interesującej odsłonie.
![Zrazy z nadzieniem orzechowo-szpinakowym](https://i.iplsc.com/00076CWPYCS0KUNP-C322-F4.webp)
Składniki
- 50 g szpinaku baby (młode liście)
- sól
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g mielonego twarogu
- 6 plasterków wołowiny na zrazy (po 200 g)
- 3-4 łyżki oleju
- pieprz
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta cukru
- 2-3 łyżki wiśniówki
Sposób przygotowania:
Listki szpinaku umyj, osusz, drobno pokrój. Odłóż 30 g orzechów, pozostałe posiekaj. Twaróg wymieszaj z posiekanymi orzechami i szpinakiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Plastry wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Poprósz solą i pieprzem. Posmaruj nadzieniem orzechowo-szpinakowym, pozostawiając wolne brzegi - po ok. 1,5 cm z każdej strony. Całość ciasno zroluj. Zrazy zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nicią. Szybko obsmaż je na rozgrzanym oleju.
Cebule obierz, posiekaj. Zrazy zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż.
Ponownie włóż mięso. Dodaj odłożone orzechy. Zalej winem i bulionem. Duś pod przykryciem 1 godzinę i 45 minut - na małym ogniu. Zrazy wyjmij z sosu.
Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Wlej do sosu. Sos dalej gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dolej wiśniówkę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Do sosu włóż zrazy. Mocno je podgrzej. Podawaj np. z gotowanymi brokułami lub buraczkami na ciepło.
Zobacz także: