Zrazy z nadzieniem orzechowo-szpinakowym
Wołowina w smacznej i interesującej odsłonie.
Sposób przygotowania:
Listki szpinaku umyj, osusz, drobno pokrój. Odłóż 30 g orzechów, pozostałe posiekaj. Twaróg wymieszaj z posiekanymi orzechami i szpinakiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Plastry wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Poprósz solą i pieprzem. Posmaruj nadzieniem orzechowo-szpinakowym, pozostawiając wolne brzegi - po ok. 1,5 cm z każdej strony. Całość ciasno zroluj. Zrazy zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nicią. Szybko obsmaż je na rozgrzanym oleju.
Cebule obierz, posiekaj. Zrazy zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Krótko razem zasmaż.
Ponownie włóż mięso. Dodaj odłożone orzechy. Zalej winem i bulionem. Duś pod przykryciem 1 godzinę i 45 minut - na małym ogniu. Zrazy wyjmij z sosu.
Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Wlej do sosu. Sos dalej gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dolej wiśniówkę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Do sosu włóż zrazy. Mocno je podgrzej. Podawaj np. z gotowanymi brokułami lub buraczkami na ciepło.
Zobacz także: