Reklama

Zupa cebulowa na trzy sposoby

Kiedyś zupa biedoty, dziś - wykwintne danie. Szczególnie popularna w kuchni francuskiej zupa cebulowa święci triumfy zwłaszcza zimą. Doskonale syci i rozgrzewa.

Francuska zupa cebulowa na białym winie

Składniki na 4 porcje: 4 cebule, 2 łyżki oleju, 20 dag masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 litra wywaru wołowego, 1 i 1/2 szkl. wytrawnego wina, sól i pieprz, 4 kromki bagietki, 10 dag żółtego sera.

Przyrządzanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Do rondla wrzucić masło, wlać olej. Podgrzać. Wrzucić cebulę i cukier. Smażyć na małym ogniu około 20 minut, często mieszając. Można dodać nieco wody, bo cebula nie może się przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli. Wlać wywar, białe wino, dodać sól, pieprz i gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Zupę można zmiksować.

Reklama

Pięć minut przed jej podaniem zrobić grzanki. Bagietkę pokroić, nałożyć na nią utarty żółty ser i piec, aż będą rumiane, a ser się rozpuści.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz inne przepisy na zupę cebulową<<<

Zupa cebulowa z pomidorami

Składniki na 4 porcje: 0,75 kg cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1 opakowanie przecieru pomidorowego, 1 litr rosołu wołowego, 5 kromek bagietki,- 5 dag tartego twardego sera, 1 gałązka tymianku, sól, pieprz, szczypta cukru.  

Przyrządzanie: Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek przecisnąć. W rondelku rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, zalać przecierem pomidorowym, doprawić, dodać tymianek i gotować 30 minut. Po tym czasie wlać wywar i gotować jeszcze 20 minut. Zupę podawać z tościkami przygotowanymi z bagietki i sera.

Wiejska zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje: 1/2 małego selera, 0,5 kg cebuli, 3 łyżki masła, 20 dag. ziemniaków, 2 pomidory, 1 litr wody, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany.

Przyrządzanie: Selera i ziemniaki obrać i pokroić, włożyć do wrzącej i osolonej wody. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować, ponownie doprowadzić do wrzenia.

Na 2 łyżkach masła przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (nie rumienić), dodać pomidory pokrojone w kostkę i wszystko dodać do zupy, gotować 10 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanę.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy