Reklama

Zupa cebulowa z serem gruyere

Gęsta, rozgrzewająca zupa cebulowa z wyrazistym serem gruyere. Czy można chcieć więcej w mroźny dzień?

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 l bulionu wołowo-drobiowego
  • 50 ml białego wina
  • tymianek
  • ser gruyere
  • bagietka

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W szerokim garnku rozpuszczamy masło i na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor smażymy cebulę z cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy wino i dokładnie mieszamy do całego odparowania. 

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, tymianek i bulion. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Bagietkę kroimy pod skosem na grubość około 3 cm i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220°C, pieczemy ok. 5 minut do złotego koloru. Grzanki podajemy z zupą. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: zupa cebulowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy