Zupa cebulowa z serem gruyere
Gęsta, rozgrzewająca zupa cebulowa z wyrazistym serem gruyere. Czy można chcieć więcej w mroźny dzień?
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W szerokim garnku rozpuszczamy masło i na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor smażymy cebulę z cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy wino i dokładnie mieszamy do całego odparowania.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, tymianek i bulion. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Bagietkę kroimy pod skosem na grubość około 3 cm i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220°C, pieczemy ok. 5 minut do złotego koloru. Grzanki podajemy z zupą. Smacznego!