Zupa cebulowa z tostami serowymi
Przepis Clausa Meyera, gwiazdy kuchni skandynawskiej.
Składniki
na zupę:
- 5 dużych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 10 g masła
- 8 gałązek tymianku
- sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
- 1,5 l wody lub lekkiego bulionu z kury
- 2 łyżki octu jabłkowego
na tosty serowe:
- 8 kromek jednodniowego białego chleba
- 1 łyżka zwykłego oleju rzepakowego
- 100 g twardego sera, na przykład Høost lub Grana Padano, świeżo startego
- sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Obierz cebulę i czosnek. Przekrój cebulę na pół i pokrój na cienkie plasterki. Rozpuść masło w dużym garnku. Wrzuć cebulę, całe ząbki czosnku i tymianek. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula zacznie się karmelizować i zmieniać kolor. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj jeszcze 2-3 min. Wlej wodę albo bulion. Zostaw na 20 min na małym ogniu. Dopraw zupę octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Jedz, kiedy jest wrząca z ciepłymi tostami serowym.
Tosty: posmaruj chleb olejem. Ułóż na kratce i opiekaj pod gorącym rusztem niecałą minutę z każdej strony, aż chleb będzie chrupiący i złocisty. Zdejmij kromki z kratki, posyp tartym serem i wstaw ponownie pod grill na 30 sekund, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, póki tosty są ciepłe i chrupiące.
Przepis pochodzi z książki Clausa Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii".
Zobacz także: