Zupa czosnkowa z serem
Wystarczy odrobina sera, by odmienić smak każdej potrawy.

Składniki
- 2 litry przygotowanego wcześniej rosołu
- 6 dużych ząbków czosnku
- 4 kromki pieczywa
- 150 g sera żółtego
- 2 duże cebule
- oliwa
- pieprz
- sól
- tymianek
- szczypta czosnku granulowanego
- 100 g szynki (np. z piersi kurczaka lub konserwowej)
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dno garnka wylej cienką warstwę oliwy, a następnie zeszklij na niej warzywa. Dodaj ugotowany wcześniej rosół. Gotuj przez około 30 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Pieczywo pokrój w kostkę. Skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wyłóż na blachę wyścieloną pergaminem. Piecz w temperaturze 180°C kilka minut, aż grzanki się ładnie zrumienią.
3. Ser i szynkę pokrój w cienkie plasterki. Zupę rozlej do miseczek. Do każdej dodaj porcję sera, szynki i grzanek. Podawaj od razu.
Zobacz także: