Reklama

Zupa czosnkowa z serem

Wystarczy odrobina sera, by odmienić smak każdej potrawy.

Składniki

  • 2 litry przygotowanego wcześniej rosołu
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 4 kromki pieczywa
  • 150 g sera żółtego
  • 2 duże cebule
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 100 g szynki (np. z piersi kurczaka lub konserwowej)

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dno garnka wylej cienką warstwę oliwy, a następnie zeszklij na niej warzywa. Dodaj ugotowany wcześniej rosół. Gotuj przez około 30 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 

2. Pieczywo pokrój w kostkę. Skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wyłóż na blachę wyścieloną pergaminem. Piecz w temperaturze 180°C kilka minut, aż grzanki się ładnie zrumienią. 

3. Ser i szynkę pokrój w cienkie plasterki. Zupę rozlej do miseczek. Do każdej dodaj porcję sera, szynki i grzanek. Podawaj od razu.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy