Zupa drobiowa z groszkiem
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 płaska łyżka mąka
- 1/2 pęczka natka pietruszki
- 10 dag groszek cukrowy
- 1 sztuka por
- olej do smażenia
- 1 sztuka cebula
- 40 dag filet z piersi kurczaka
- 3 sztuki marchewka
- pieprz
- 1 sztuka mały seler
- sól
- 1/2 szklanki śmietana 18%
5-6 osób
Mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, por pociąć w krążki. Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć i drobno posiekać.
Rozgrzać olej zeszklić cebulę, zdjąć. Wrzucić kawałki kurczaka. Mięso przesmażyć, mieszając. Zalać 1,5 litra wody, dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na kawałki groszek cukrowy i cebulkę. Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i gotować jeszcze przez kilka minut. Posypać natką.