Zupa dyniowa z grzankami
Na zupę bardzo dobrze nadaje się dynia hokkaido. Ma głęboki, intensywnie pomarańczowy kolor, no i nie trzeba jej obierać.

Składniki
- 1 kg dyni
- 3 szklanki mleka
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 kromki chleba
- tostowego l 1 łyżka
- pestek dyni
- 5 dag masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać łyżeczkę przyprawy, zagotować. Włożyć pokrojoną dynię, ugotować do miękkości, zmiksować. 2. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać mleko i połowę masła. Zagotować, połączyć z dynią. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać. 3. Kromki chleba posmarować zmiażdżonym czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Podać z zupą, posypać uprażonymi nasionami dyni.Zobacz także: