Zupa dyniowa z imbirem i grzankami
Imbir świetnie rozgrzewa i chroni przed infekcjami. Nic więc dziwnego, że o tej porze roku pachnie nim w domu. Również Twoim potrawom doda pikanterii i wspaniałego aromatu.
Sposób przygotowania:
1. Dynię wydrąż, usuń pestki i części miękkie. Miąższ pokrój w kostkę i połącz z wywarem. Całość gotuj, aż dynia będzie miękka i zmiksuj.
2. Cebulę pokrój w kostkę, boczek w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki wrzuć na rozgrzany tłuszcz i chwilę przesmaż.
3. Następnie połącz ze zmiksowaną zupą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
4. Gotuj przez około 10 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy, imbir i śmietanę połączoną ze szczyptą soli. Całość wymieszaj i podawaj z grzankami.
Zobacz także: