Reklama

Zupa dyniowa z imbirem i grzankami

Imbir świetnie rozgrzewa i chroni przed infekcjami. Nic więc dziwnego, że o tej porze roku pachnie nim w domu. Również Twoim potrawom doda pikanterii i wspaniałego aromatu.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru
  • 10 dag boczku wędzonego
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • śmietana
  • grzanki
  • cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Dynię wydrąż, usuń pestki i części miękkie. Miąższ pokrój w kostkę i połącz z wywarem. Całość gotuj, aż dynia będzie miękka i zmiksuj. 

2. Cebulę pokrój w kostkę, boczek w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki wrzuć na rozgrzany tłuszcz i chwilę przesmaż. 

3. Następnie połącz ze zmiksowaną zupą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. 

4. Gotuj przez około 10 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy, imbir i śmietanę połączoną ze szczyptą soli. Całość wymieszaj i podawaj z grzankami.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy