Zupa grzybowa z chrupiącym makaronem
Ta zupa jest bardzo wyrazista dzięki wyjątkowemu aromatowi leśnych grzybów. Niektórzy wolą zupę grzybową zamiast barszczu na Wigilię. Jest lekka, więc znakomita jako danie postne.
Grzyby opłucz i włóż do miski. Zalej wrzątkiem i odsącz. Potem po raz drugi zalej je 500 ml wrzątku. Niech się moczą dobre kilka godzin. Aromatyczny brązowy wywar dodasz do zupy.
By zrobić bulion warzywny, włóż marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj sporo soli, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu przez około 50 minut.
Łyżką cedzakową wyjmij warzywa. Odcedź grzyby, płyn dodaj do bulionu warzywnego. Dopraw solą i pieprzem i postaw na małym ogniu.
Grzyby posiekaj, dorzuć do zupy i gotuj jeszcze przez 30 minut. Tymczasem rozpuść masło na patelni.
Wrzuć ugotowany i odsączony makaron i smaż przez około 7-8 minut,aż będzie chrupiący.
Podawaj zupę z makaronem.
Przepis pochodzi z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"