Składniki:
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
1,5 litra bulionu mięsnego
2 cebule
4 ziemniaki
czerwona i zielona lub żółta papryka
por
puszka kukurydzy
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
olej
sól, pieprz
Wołowinę umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka i gotuj w bulionie mniej więcej godzinę na małym ogniu. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Podsmaż i dodaj do gotującej się wołowiny. Cebule obierz, posiekaj i dodaj do mięsa.
Przypraw solą, pieprzem i dalej gotuj.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pora oczyść, umyj i pokrój białą część w plasterki. Kukurydzę odsącz. Warzywa dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze pół godziny.
Zupę dopraw mieloną papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zagotuj i odstaw na 10 minut.
Przed podaniem podgrzej.
Czas przygotowania: 2 godziny
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Zupy"