Zupa jarzynowa z mięsem
Domowe sposoby na leczenie przeziębienia są najlepsze! Wypróbuj przepis na rozgrzewającą, bogatą w witaminy zupę jarzynową.
Składniki
- 300 g łopatki wieprzowej
- 2 ziemniaki
- marchewka
- 100 g selera
- 100 g kapusty białej lub włoskiej
- mały por
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w sporą kostkę. Zalewamy litrem wody, dodajemy kapustę i gotujemy ok. 40 minut.
2. Obieramy i myjemy ziemniaki, marchew oraz seler i kroimy w kostkę. Por obieramy z pierwszej warstwy, myjemy i kroimy w talarki. Szklimy na patelni na rozgrzanym oleju.
3. Wyjmujemy z garnka kapustę, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Gotujemy do miękkości. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Zobacz także: