Zupa krem z dodatkiem dyni
Umytą włoszczyznę i czosnek wrzuć do garnka z zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Ugotuj wywar warzywny.
Buraczki umyj i każdy z osobna zawiń w folię aluminiową, dodając po kilka gałązek rozmarynu. Piecz je w temperaturze 160°C do miękkości. Gdy wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru. Całość dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pestki dyni wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 3 minuty. Ważne, aby chociaż raz przemieszać pestki. W tym czasie pieprz cayenne połącz z wędzoną papryką. Mieszanką obsyp uprażone pestki i polej miodem.
Krem z buraka wlej do talerzy. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.
Zobacz także: