Zupa krem z dodatkiem dyni

Składniki
- 2 kg buraczków
- cebula
- włoszczyzna
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- gałązka rozmarynu
- łyżka miodu wielokwiatowego
- 1/2 łyżki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Umytą włoszczyznę i czosnek wrzuć do garnka z zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Ugotuj wywar warzywny.Buraczki umyj i każdy z osobna zawiń w folię aluminiową, dodając po kilka gałązek rozmarynu. Piecz je w temperaturze 160°C do miękkości. Gdy wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru. Całość dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pestki dyni wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 3 minuty. Ważne, aby chociaż raz przemieszać pestki. W tym czasie pieprz cayenne połącz z wędzoną papryką. Mieszanką obsyp uprażone pestki i polej miodem.Krem z buraka wlej do talerzy. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.Zobacz także: